Hrvatsko nuklearno društvo

Hrvatsko nuklearno društvo

I have never regarded nuclear radiation or nuclear power as anything other than a normal and inevitable part of the environment. Our prokaryotic forebears evolved on a planet-sized lump of fallout from a star-sized nuclear explosion, a supernova that synthesised the elements that go to make our planet and ourselves. <James Lovelock>

Svečana sjednica HND povodom 25 godina uspješnog rada održana je u petak 7.04.2017. u 16:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb (Siva vijećnica).

U uvodnom se predavanju predsjednik HND mr.sc. Ivica Bašić osvrnuo na dosadašnjih 25 godina rada društva te viziju za nastavak rada u budućnosti. Predavanje možete naći u prilogu.

Predsjednik Mreže Mlade Generacije (MMG) HND, dipl.inž. Hrvoje Grganić predstavio je ukratko plan rada i viziju MMG u 2017. Prezentaciju možete naći u prilogu.

 Podijeljena su priznanja zaslužnim članovima društva - dosadašnjim predsjednicima HND:

  • prof. Vladimiru Knappu
  • prof. Danilu Feretiću (odsutan)
  • prof. Nikoli Čavlini
  • prof. Dubravku Pevecu
  • mr.sc. Damiru Šubašiću
  • prof. Zdenku Šimiću (odsutan)
  • prof.Davoru Grgiću.

 

 

Privitci:
Preuzmite ovu datoteku (25godHND.pdf)25 godina HND - prezentacija I. Bašića[ ]
Preuzmite ovu datoteku (IMG_4186_1.jpg)Dobitnici priznanja povodom 25 godišnjice rada HND[s lijeva na desno: mr.sc. D. Šubašić, prof.V. Knapp, prof. D. Pevec, prof. D. Grgić, prof. N. Čavlina]
Preuzmite ovu datoteku (Plan rada i misija MMG.pdf)Plan rada i vizija MMG 2017[Prezentacija H. Grganića]

 

  

 

Pozivamo članove na svečanu sjednicu Hrvatskog nuklearnog društva (HND) povodom obilježavanja 25-godišnjice osnivanja društva. Na sjednici ćemo se podsjetiti na aktivnosti društva u proteklih 25 godina, podijeliti priznanja zaslužnim članovima društva i predstaviti viziju razvoja društva. Nakon svečane sjednice predviđen je domjenak.

Sjednica će se održati u petak 7.04.2017. u 16:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb (Siva vijećnica).

 

Nuklearna Elektrana Krško (NEK) zaustavila je (danas (16.02) nešto iza 8 sati ujutro) automatski svoj rad, a uzroci zaustavljanja još se ispituju. Iz nuklearke je dana obavijest da je riječ o manjem kvaru na regulacijskom ventilu napojne vode parogeneratora te da će o točnim uzrocima automatskog ispada izvijestiti javnost čim se utvrde uzroci.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio Andrej Stritar, direktor Slovenske agencije za nuklearnu sigurnost (URSJV), svi zaštitni sustavi su prilikom zaustavljanja nuklearke djelovali pravilno, a na predviđen i odgovarajući način reagiralo je i osoblje.

Nuklearka trenutno ne proizvodi električnu energiju. Rad reaktora je obustavljen i nalazi se u normalnom stabilnom zaustavnom stanju. Javnost će svemu, pa i o utvrđenom razlogu automatskog zaustavljanja rada biti naknadno obaviještena, poručili su iz Krškog.

Nuklearka Krško je prije tri mjeseca završila redovan remont postrojenja i obavila modernizaciju opreme, što je postupak koji se ponavlja svakih 18 mjeseci. Od početka rada nakon remonta nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja niti zaustavljanja rada nuklearke.

Očekuje se da će nuklearka početi sa radom nakon dodatnih ispitivanja sutra (17.02).

Krško, 31. 1. 2017 – Predsjedavajući Društva nuklearnih stručnjka Slovenije (DJS - Društvo jedrskih strokovnjakov) i Hrvatskog nuklearnog društva (HND) su danas u 11 sati u prostorijama Nuklearne Elektrane Krško (NEK) potpisali sporazum o međusobnoj suradnji.

Kao što su prigodom potpisivanja sporazuma, koje se je odvijalo u prostorijama nuklearne elektrane u Krškom, naglasili prof. dr. Marko Čepin, predsjednik DJS-a, i mr.sci. Ivica Bašić, predsjednik HND-a, dva društva imaju srodno poslanje, a to je miroljubivo korištenje nuklearne znanosti i tehnologije. Potpisivanjem sporazuma želi se potaknuti sudjelovanje na institucionalnoj razini, te osnažiti razmjena znanja i iskustava među članovima društava.

»Sporazum koji smo danas potpisali predstavlja formalizaciju dosadašnje suradnje između DJS-a i HND-a, kao i značajan poticaj za jačanje razmjene znanja među društvima. U budućnosti predviđamo redovno međusobno izvješćivanje o radu oba društva, kao i o događanjima na području nuklearne znanosti i tehnologije u Sloveniji i Hrvatskoj, kako u nuklearnoj energetici tako i na drugim područjima miroljubivog korištenja nuklearne energije i nuklearnih tehnologija, kao što su istraživanje, medicina i industrija. Veliku priliku za suradnju prepoznajemo i na području razmjene publikacija društava, kao i pri organizaciji stručnih odnosno znanstvenih događanja i javnih rasprava,« rekao je prigodom potpisivanja sporazuma prof. dr. Marko Čepin.

»Slovenija i Hrvatska,ravnopravne suvlasnice Nuklearne elektrane Krško, imaju iza sebe već više od 40 godina međusobne uspješne suradnje kako na izgradnji tako i na područjima projektiranja i sigurnog pogona elektrane. Ovome je potrebno dodati i odgovornost i obvezu spram sigurnosti i nadzora utjecaja na okoliš. U tom su okviru stručnjakinje i stručnjaci iz Slovenije i Hrvatske, udruženi u svoja dva prijateljska stručna društva, tijekom prošlih 25 godina, imali i još uvijek imaju odgovornost i obvezu glede suradnje na istraživanjima na području miroljubivog korištenja nuklearne znanosti i tehnologije, poticanja pozitivnog ozračja u javnosti u svojim zemljama, te nepristranog ocjenjivanja sigurnosti nuklearnih objekata, uključujući i pogon elektrane kao i njenu razgradnju u budućnosti. Danas takvu suradnju formaliziramo nadajući se da će biti dugoročna i uspješna za oba društva« naglasio je mr.sci. Ivica Bašić.

Potpisivanju sporazuma su bili prisutni:  gosp. Matjaž Žvar te gosp. Stane Rožman kao domaćini iz NEK, predsjednik DJS gosp. Marko Čepin, predsjednik HND gosp. Ivica Bašić, gosp. Bruno Glaser kao predstavnik UO DJS te gosp. Davor Grgić predsjednik HND iz prošlog mandata  kada se pripremao sporazum , sada član UO HND,

 

 

Anketa

Nuklearna energija: zlo, spas ili?

Facebook Twitter

HND