Krško, 31. 1. 2017 – Predsjedavajući Društva nuklearnih stručnjka Slovenije (DJS - Društvo jedrskih strokovnjakov) i Hrvatskog nuklearnog društva (HND) su danas u 11 sati u prostorijama Nuklearne Elektrane Krško (NEK) potpisali sporazum o međusobnoj suradnji.

Kao što su prigodom potpisivanja sporazuma, koje se je odvijalo u prostorijama nuklearne elektrane u Krškom, naglasili prof. dr. Marko Čepin, predsjednik DJS-a, i mr.sci. Ivica Bašić, predsjednik HND-a, dva društva imaju srodno poslanje, a to je miroljubivo korištenje nuklearne znanosti i tehnologije. Potpisivanjem sporazuma želi se potaknuti sudjelovanje na institucionalnoj razini, te osnažiti razmjena znanja i iskustava među članovima društava.

»Sporazum koji smo danas potpisali predstavlja formalizaciju dosadašnje suradnje između DJS-a i HND-a, kao i značajan poticaj za jačanje razmjene znanja među društvima. U budućnosti predviđamo redovno međusobno izvješćivanje o radu oba društva, kao i o događanjima na području nuklearne znanosti i tehnologije u Sloveniji i Hrvatskoj, kako u nuklearnoj energetici tako i na drugim područjima miroljubivog korištenja nuklearne energije i nuklearnih tehnologija, kao što su istraživanje, medicina i industrija. Veliku priliku za suradnju prepoznajemo i na području razmjene publikacija društava, kao i pri organizaciji stručnih odnosno znanstvenih događanja i javnih rasprava,« rekao je prigodom potpisivanja sporazuma prof. dr. Marko Čepin.

»Slovenija i Hrvatska,ravnopravne suvlasnice Nuklearne elektrane Krško, imaju iza sebe već više od 40 godina međusobne uspješne suradnje kako na izgradnji tako i na područjima projektiranja i sigurnog pogona elektrane. Ovome je potrebno dodati i odgovornost i obvezu spram sigurnosti i nadzora utjecaja na okoliš. U tom su okviru stručnjakinje i stručnjaci iz Slovenije i Hrvatske, udruženi u svoja dva prijateljska stručna društva, tijekom prošlih 25 godina, imali i još uvijek imaju odgovornost i obvezu glede suradnje na istraživanjima na području miroljubivog korištenja nuklearne znanosti i tehnologije, poticanja pozitivnog ozračja u javnosti u svojim zemljama, te nepristranog ocjenjivanja sigurnosti nuklearnih objekata, uključujući i pogon elektrane kao i njenu razgradnju u budućnosti. Danas takvu suradnju formaliziramo nadajući se da će biti dugoročna i uspješna za oba društva« naglasio je mr.sci. Ivica Bašić.

Potpisivanju sporazuma su bili prisutni:  gosp. Matjaž Žvar te gosp. Stane Rožman kao domaćini iz NEK, predsjednik DJS gosp. Marko Čepin, predsjednik HND gosp. Ivica Bašić, gosp. Bruno Glaser kao predstavnik UO DJS te gosp. Davor Grgić predsjednik HND iz prošlog mandata  kada se pripremao sporazum , sada član UO HND,