Hrvatsko nuklearno društvo

Hrvatsko nuklearno društvo

I have never regarded nuclear radiation or nuclear power as anything other than a normal and inevitable part of the environment. Our prokaryotic forebears evolved on a planet-sized lump of fallout from a star-sized nuclear explosion, a supernova that synthesised the elements that go to make our planet and ourselves. <James Lovelock>

Nuklearna Elektrana Krško (NEK) zaustavila je (danas (16.02) nešto iza 8 sati ujutro) automatski svoj rad, a uzroci zaustavljanja još se ispituju. Iz nuklearke je dana obavijest da je riječ o manjem kvaru na regulacijskom ventilu napojne vode parogeneratora te da će o točnim uzrocima automatskog ispada izvijestiti javnost čim se utvrde uzroci.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio Andrej Stritar, direktor Slovenske agencije za nuklearnu sigurnost (URSJV), svi zaštitni sustavi su prilikom zaustavljanja nuklearke djelovali pravilno, a na predviđen i odgovarajući način reagiralo je i osoblje.

Nuklearka trenutno ne proizvodi električnu energiju. Rad reaktora je obustavljen i nalazi se u normalnom stabilnom zaustavnom stanju. Javnost će svemu, pa i o utvrđenom razlogu automatskog zaustavljanja rada biti naknadno obaviještena, poručili su iz Krškog.

Nuklearka Krško je prije tri mjeseca završila redovan remont postrojenja i obavila modernizaciju opreme, što je postupak koji se ponavlja svakih 18 mjeseci. Od početka rada nakon remonta nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja niti zaustavljanja rada nuklearke.

Očekuje se da će nuklearka početi sa radom nakon dodatnih ispitivanja sutra (17.02).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komentare mogu slati samo registrirani korisnici.
Comments can be submitted only by registered users.

Anketa

Nuklearna energija: zlo, spas ili?

Facebook Twitter

HND