Pozivamo sve članove na svečanu sjednicu Hrvatskog nuklearnog društva (HND) povodom obilježavanja 25-godišnjice osnivanja društva. Na sjednici ćemo se podsjetiti na aktivnosti društva u proteklih 25 godina, podijeliti priznanja zaslužnim članovima društva i predstaviti viziju razvoja društva. Nakon svečane sjednice predviđen je domjenak.

Sjednica će se održati u petak 7.04.2017. u 16:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb (Siva vijećnica).

Nuklearna Elektrana Krško (NEK) zaustavila je, danas (16.02) nešto iza 8 sati ujutro, automatski svoj rad, a uzroci zaustavljanja još se ispituju. Iz nuklearke je dana obavijest da je riječ o manjem kvaru na regulacijskom ventilu napojne vode parogeneratora te da će o točnim uzrocima automatskog ispada izvijestiti javnost čim se utvrde uzroci.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Andrej Stritar, direktor Slovenske agencije za nuklearnu sigurnost (URSJV), svi zaštitni sustavi su prilikom zaustavljanja nuklearke djelovali pravilno, a na predviđen i odgovarajući način reagiralo je i osoblje.

Nuklearka trenutno ne proizvodi električnu energiju. Rad reaktora je obustavljen i nalazi se u normalnom stabilnom zaustavnom stanju. Javnost će svemu, pa i o utvrđenom razlogu automatskog zaustavljanja rada biti naknadno obaviještena, poručili su iz Krškog.

Nuklearka Krško je prije tri mjeseca završila redovan remont postrojenja i obavila modernizaciju opreme, što je postupak koji se ponavlja svakih 18 mjeseci. Od početka rada nakon remonta nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja niti zaustavljanja rada nuklearke.

Očekuje se da će nuklearka početi sa radom nakon dodatnih ispitivanja sutra (17.02).

IZVANREDNA SKUPŠTINA HND-a održat će se u ponedjeljak 28.09.2015. u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb s početkom u 18:00 sati.

Dnevni red skupštine:

1. Otvaranje skupštine i pozdravni govor predsjednika HND-a Davora Grgića.
2. Izbor radnih tijela skupštine: predsjedništva, zapisničara i 2 ovjerovitelja zapisnika.
3. Donošenje novog Statuta.
4. Imenovanje likvidatora.